Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΕΡΙΝΥΕΣ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ


3 σχόλια:

  1. Οι άνθρωποι είναι πρώτα απ' όλα "αιχμάλωτοι"των συνθηκών μέσα στις οποίες γεννήθηκαν, συνθήκες που τις βρήκαν έτοιμες και μέσα στις οποίες πρέπει να κινηθούν και να αναπτύξουν τη δράση τους, ώστε σε μία αδιάκοπη αλληλεπίδραση μ' αυτές και τους άλλους ανθρώπους να τις αλλάξουν, αλλάζοντας συγχρόνως και τους εαυτούς τους και τους άλλους.
    Υ.Γ. Οι Ερινύες ήταν οι "δαιμονικές προστάτιδες του μητρικού δικαίου" που αγωνιζόταν ενάντια στο πατρικό δίκαιο που ήταν το νέο δίκαιο που επέβαλε η εξέλιξη της ανθρωπότητας.
    Έτσι όταν κάπιοιοι χαρακτηρίζονται "Ερινύες με ταξική συνείδηση" αυτό σημαίνει ότι υπερασπίζονται το προπιταλιστικό δίκαιο απέναντι στο αστικό και όχι το προλεταριακό απέναντι στο αστικό, δηλαδή, προστατεύουν το παρελθόν ενάντια στο παρόν και στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη, λάθος, όχι "προπιταλιστκό δίκαιο", αλλά "προκαπιταλιστικό". Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σαι καλά silverfox για το σχόλιο σου με το οποίο συμφωνώ κατά βάση.
    Ίσως ο όρος "Ερινύες με ταξική συνείδηση" να μην είναι ο πλέον κατάλληλος αλλά πιστεύω πως έχοντας κάποιος ταξική συνείδηση δεν μπορεί να ζητά την επιστροφή σε ένα προκαπιταλιστικό δίκαιο (π.χ στο φεουδαρχικό)...όσο υπάρχει εκμετάλλευση δεν υπάρχει ο κόσμος που ονειρευόμαστε,άσχετα αν το σύστημα είναι ο καπιταλισμός ή κάποιο άλλο σύστημα εκμετάλλευσης του παρελθόντος.
    Σίγουρα πάντως είναι πρόβλημα το γεγονός πως ενώ πολλοί δεν θέλουν την σημερινή κατάσταση ταυτόχρονα επιθυμούν τον καπιταλισμό πριν την "κρίση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή