Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Νίκος Πουλαντζάς


                                     
Η εκπομπή με τίτλο «Νίκος Πουλαντζάς, Δέκα Χρόνια Απουσίας», παραγωγής 1989, επιχειρεί να
φωτίσει την προσωπικότητα και την πολιτική σκέψη του θεωρητικού της πολιτικής κοινωνιολογίας.

Παρουσιάζει τα μαθητικά του χρόνια, τις σπουδές του, την πολιτικοποίησή του ως φοιτητή και την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις επιρροές που διαμόρφωσαν τον πολιτικό του στοχασμό στο πλαίσιο της μαρξιστικής σκέψης, με σταθμό την έκδοση του έργου του «Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις».

Το συγκεκριμένο βιβλίο συνέπεσε με τα γεγονότα του Μάη του 1968 στη Γαλλία και τον έκανε παγκόσμια γνωστό για τη συνεισφορά του στη θεωρητική ανάλυση του κράτους και της κρατικής εξουσίας.


Επίσης, δίνεται έμφαση στη θεωρητική του προσέγγιση για το «κράτος εκτάκτου ανάγκης», όπως αποτυπώθηκε στις μελέτες του για τον φασισμό και την κρίση των δικτατοριών.


Η εκπομπή παρακολουθεί τη συμμετοχή του στο κομμουνιστικό κίνημα της Γαλλίας και ταυτόχρονα της Ελλάδας, μέσα από το ΚΚΕ Εσωτερικού και τη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Αγώνας», όργανο του κόμματος στο Παρίσι.


Ακόμα, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην τελευταία φάση του επιστημονικού του έργου μετά το 1974, με βάση το βιβλίο του «Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός». Στο συγκεκριμένο έργο, τον απασχολεί υπό το πρίσμα του μαρξισμού το πρόβλημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, σε συνάρτηση με τον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού. Ο προβληματισμός του συμπυκνώνεται το 1977 στη φράση του «ο σοσιαλισμός ή θα γίνει δημοκρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός».


Για τον Νίκο Πουλαντζά και το έργο του μιλούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Γιώργος Στεφανίδης, ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Ο Πολίτης» Άγγελος Ελεφάντης, η φεμινίστρια συγγραφέας σύζυγος του Πουλαντζά Αννι Λεκλέρ, η πολιτειολόγος Κριστίν Μπισί-Γκλισμάν, ο πολιτικός επιστήμονας Μάκης Καβουριάρης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.


Οι αφηγήσεις πλαισιώνονται με φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κυρίως με εικόνες από τα γεγονότα της Τσεχοσλοβακίας το 1968.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου